Elizabeth Taylor- zena koja je ljubovala s nakitom

Živimo u vremenu koje će u modnoj povijesti bez sumnje biti zapamćeno po statement nakitu. Oblačimo “što nam prvo padne pod ruku”, ali zato pažljivo biramo ogrlicu ili narukvicu koje su apsolutni it komad sezone. Dogodine ćemo ga gledati zgražajući se kako smo samo mogle svo to blještavo, plastično “drago kamenje” staviti na sebe ali tješit ćemo se činjenicom da je takva bila moda i pospremiti ga u škrinjicu s nakitom od prošlog ljeta jer možda se jednog dana (premda se duboko u sebi nadamo da neće) ipak vrati u modu. Međutim svaka od nas sigurno ima bar jedan komad nakita koji će svako ljeto rado staviti na sebe sjećajući se s nostalgijom osobe ili pak trenutka u kojem je dobila ono nešto klasično, ono što je uvijek in i čega se nikada neće posramiti.

bulgari

Možete li zamisliti da imate čitavu kolekciju takvog nakita? Zapravo bolje bi bilo zamisliti da nemate ništa drugo osim nakita koji je uvijek iznova statement i koji k tome vrijedi čitavo bogatstvo. Danas se prestiž u najvećem broju slučajeva vezuje uz potpis na cipelama i torbicama, a puno rjeđe na dijamantnoj ogrlici. Međutim kada nam u uhu zazvoni jedan od najpopularnijih broadwayških stihova “diamonds are a girl’s best friends” s lakoćom se prisjetimo da je, ne baš tako davno, taj posljednji touch bio baš u sjaju dijamanata, rubina, smaragda i safira.

Elizabeth Taylor osim što je prva asocijacija na niz hollywoodskih remek djela među kojima se posebno ističe kultna Kleopatra, diva je koju pamtimo i po nevjerojatnoj zbirci nakita čiji su primjerci procijenjeni na vrtoglavo visoke cifre. Nedugo nakon glumičine smrti veliki dio nakita na dražbi u aukcijskoj kući Christis prikupio je preko 120 milijuna eura!!!

Todd i Liz, Oscari 1957

Da je izjava “diamonds are forever” zaista točna potvrđuje priča o ljubavi ove dive prema blještavilu istih. Filmofili i modni stručnjaci okrunili su je titulom posljednje ikone Hollywooda, a ona sama voljela se kruniti dijamantima za koje su njeni muževi svoje bankovne račune umanjivali za tisuće i pa čak i milijune eura. Slavna dijamantna tijara koju joj je poklonio Mike Todd, treći po redu od ukupno 8 muževa koje je imala, dugo se procjenjivala na 60 do 80 tisuća dolara sve dok 2011. na spomenutoj dražbi nije dosegla nevjerojatnih 4 226 500 dolara. Liz ju je nosila po prvi put na dodjeli Oscara 1957. premda to tada uopće nije bila u modi. « Rekao mi je da sam njegova kraljica kada mi je poklonio tijaru iz 1880. godine, a ja sam je ponosno nosila jer je on bio moj kralj. » Osim tijare te je večeri kući ponijela i zlatni kipić za najbolji film  kojim je nagrađen  Toddov Put oko svijeta za 80 dana.Tijara

Mike Todd nipošto svoju kraljicu nije htio ostaviti gola vrata, praznih zapešća i ušnih resica te joj je iste godine odlučio darovati crvenu kožnu kutijicu koja je sakrivala pravo malo bogatstvo. Liz je plivala u bazenu noseći svoju tijaru kada joj je suprug sa smiješkom prišao tražeći od nje da izađe iz vode. Potom joj je oko vrata stavio dijamantu ogrlicu s rubinima koja je na suncu sjala žarko crvenom bojom. U svojoj knjizi « Elizabeth Taylor: My love affaire with yewelry »  glumica odaje kako je u kompletu dobila naušnice i narukvicu. Divila se besprijekornoj ljepoti nakita čiji se crveni odsjaj zrcalio na plavoj pozadini vode bazena tvoreći u doticaju s njom nevjerojatno lijep prizor. Taj vatreni Cartierov nakit Todd je papreno platio. Međutim tristotinjak tisuća eura koliko se procjenjuje da je Todd izdvojio za ogrlicu čini se sitnišem prema 3 778 500 dolara za koliko je prodana 2011. godine. Naušnice iz kompleta dosegle su cijenu od 782 500 dolara dok je narukvica otišla u vlasništvo onoga koji je posljednji ponudio svotu od 842 500 dolara.

Cartier komplet

Da je Elizabeth bila poput svih drugih prosječnih djevojaka dokazuje priča o njenim omiljenim naušnicama koje je u Toddovu društvu jednom prilikom ugledala u nekoj pariškoj vitrini. Bile su to obične naušnice bez dijamanata koje je jako poželjela imati. Kada ih je nakon povratka u New York stavila na uši primijetila je nešto neobično na njima. « Ne brini se, to su one iste, rekao joj je Todd smirenim glasom, samo sam dao staviti dijamante u njih ».

Najdraze nausnice iz pariza

Ljubav između Elizabeth i dragocjenog nakita nije se ugasila ni kada je glumica ušla u brak s Richardom Burtonom kojeg je upoznala kao Marka Antonija na snimanju popularne Kleopatre u Rimu 1961. Burton je jednom prilikom izjavio da je jedina riječ koju je Liz znala na talijanskom bila « Bulgari ». Burton je od svih Elizabethinih muževa najbolje znao razumjeti ljubav koju je njegova supruga gajila prema nakitu. Znao je da Elizabeth žudi za famoznim dijamantom Krupp koji je kasnije nazvan prema glumici. Dijamant Krupp pripadao je Njemici Veri Krupp čija je obitelj pomagala u progonima milijuna Židova. « Kada sam 1960. čula da je na dražbi pomislila sam kako bi bilo idealno da dođe u ruke jedne male Židovke poput mene…» obznanila je Liz u svojoj knjizi. Dijamant «težak» 33, 19 karata dobio je novog vlasnika koji je za njega izdvojio 8 818 500 dolara.krupp

Definitivno najslavniji nakit koji je Liz nosila je dijamant «Taylor-Burton». Prvi ga je posjedovao poznati draguljar Harry Winston. Nakon obrade dijamant je težio 69, 42 karata a Burton je za njega Cartieru platio 1 100 000 dolara. Budući da je kamen bio preogroman da bi se nosio na prstu Liz je od njega dala napraviti ogrlicu. Nakon što se po drugi put razvela od Burtona prodala ju je za 5 milijuna dolara a novac velikodušno darovala jednoj bocvanskoj bolnici.

Peregrina

Da priča ne bi ostala samo na dijamantima i rubinima ponovno se pobrinuo Burton koji je još jednom pokazao da je spreman učiniti sve kako bi zadovoljio strasti svoje supruge. U toj misiji nije ga spriječila ni činjencia da se treba suprotstaviti članu kraljevske obitelji kako bi «osvojio» jedan od najsimetričnijih i najvećih bisera svijeta. La Peregrina je biser pronađen u panamskom zaljevu u 16. stoljeću i od tada je bila u posjedu španjolske, a zatim  engleske kraljevske obitelji. Burton je svojoj miljenici blagdan svetog Valentina 1969. godine čestitao poklonivši joj La Peregrinu koju je ona dala «uokviriti» biserno-dijamantnom ogrlicom s rubinima za čiji se dizajn pobrinuo ni manje ni više nego Cartier.  Liz priznaje da je jedno veče skoro izgubila najvrijednu perlu svijeta. Budući da je bila jako uzbuđena zbog činjenice da La Peregrina visi baš o njenom vratu Liz ju je poput djevojčice neprestano razigrano dodirivala. U jednom trenutku shvatila je da više ne visi o ogrlici te je u strahu i nevjerici otrčala u svoju sobu gdje je dugo plakala bojeći se i same pomisli na Burtonovu reakciju koji je tako volio taj biser. U ludom strahu tražila ju je posvuda da bi je na koncu izvadila iz ustiju svog pekinezera!

peregrina2

Budući da vam se zasigurno već davno zavrtjelo u glavi i da vam se u očima zasigurno cakle znakovi za dolar kako to obično biva u crtanim filmovima završit ću sa svotom koja je izdvojena za La Peregrinu. Riječ je o nemilosrdno velikoj brojci od čak 11 842 500 dolara!

Advertisements

2 comments

  1. a jewel!

  2. cimet i bijela čokolada · · Reply

    Ima bome ukusa taj pekinezer… 😉 Odličan post, jako jako zanimljivo, a što da mi obični smrtnici kažemo…? ostaje nam samo da gledamo lijepe fotkice još lijepšeg nakita… i tu i tamo uzdahnemo… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: